TELJESKÖRŰ FOGÁSZATI ELLÁTÁS

Ismerd meg kezeléseinket a slow dentistry jegyében

elveink

PREVENCIÓ

Az egészségi állapotod javulásához a helyes szájápolási rutintól kezdve egészen a pótlások hosszútávú megőrzéséig vezet az út.

PRECÍZIÓ

Igényes munkát csak több éves tapasztalattal és megfelelő idő ráfordításával lehet készíteni.

INFORMÁLÁS

Elegendő időt fordítunk arra, hogy részletesen tájékoztassunk az első találkozótól kezdve az utolsó kontrollig.

Átfogó kezelések a Slow dentistry jegyében

Dentálhigiénia

A mi megközelítésünkből a slow dentistry alapja a megelőzés és a megőrzés. A dentálhigiénés kezelés nálunk nem csak a fogkőeltávolítást tartalmazza. Kidolgozott és alkalmazott preventív program keretein belül követjük végig pácienseinket. A program lényege a szöveti elváltozások megelőzése, illetve a helyreállított területek ápolása és hosszútávú megőrzése.

Esztétikai fogászat

Sérült vagy szuvas foganyagot, a megfelelő előkezelést követően töméssel vagy betéttel pótolhatunk. Legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel készítjük azokat, így a lehető legélethűbben nyerik vissza a fogak akár az eredetinél is szebb felszínüket. Ha pedig egy mesésen tökéletes mosolyra vágyunk, akkor a front régióba héjakat készítünk.

Mikroszkópos endodoncia

Ahhoz, hogy a megőrzés, mint direktívánk megvalósuljon elengedhetetlen a precízió, ami a kezelőszékben kezdődik. Rendelőnkben a gyökérkezelések mikroszkóp segítségével 40-szeres nagyításban történnek. Szabad szemmel alig észrevehető gyökércsatornákat tárunk fel minimális foganyagveszteséggel. Minél több saját foganyagunk marad, annál hosszabb ideig őrizhetjük meg fogunkat.

Fogpótlás

Ide soroljuk a koronákat, hidakat és a teljes vagy részleges kivehető fogsorokat, akár fogimplantátumos megoldásokkal is. Ezekre a beavatkozásokra akkor van szükség, mikor a saját foganyagunk olyan mértékben károsodott, hogy azt már töméssel vagy betéttel az időtálló minőség érdekében nem tudjuk orvosolni. Foghiányok esetén is ezen eljárások egyikével tudunk újra teljes értékű harapást biztosítani.

Gyermek és szülő program

A kismamák fogazata két szempontból is kiemelt figyelmet érdemel. A hormonok miatt a várandósok szájürege is érzékenyebb lesz minden változásra, másrészről pedig ezek kihatnak a babára vagy akár a születésre is. Fontosnak érezzük a Magyarországon még gyerekcipőben járó prevenció ezen szegletét és szeretnénk a várandóságtól a tejfogakig minden hasznos tanáccsal ellátni az édesanyákat.

A kezelések alkalmával feltett kérdések és válaszok

Rendelőnkben az ismert lidocain helyett articaint használunk. Ez az anyag amellett, hogy sokkal hatékonyabb zsibbadást eredményez, az allergiás reakciók száma is elhanyagolható elődjével szemben. Kovács Detre doktor úr mindig figyel a beadás sebességére is, hiszen ez minimálisra csökkenti az érzéstelenítés kellemetlenségét.

Panoráma röntgen felvétel segítségével olyan dolgokra is fény derülhet, amely a vizsgálat során nem mutatott egyértelmű tünetet. Ilyen lehet például a gyökércsúcson elhelyezkedő ciszta vagy egy mélyen alászuvasodott tömés.

Előfordul, hogy az apró mellékcsatornákba nem jut el az ilyenkor használt gyökércsatorna-fertőtlenítő oldat. Azonban lézer fertőtlenítő hatása ezeket a szűk helyeket is átvilágítja.

Betétet abban az esetben készítünk, ha nagy foganyag veszteséggel állunk szemben vagy maga a fog gyökérkezelt. A fogtechnikus által ekészített betétnek köszönhetően hosszabb távon megőrizhetjük fogainkat és elkerülhetően az esetlges kellemetlen, akár foghúzást eredményező fogtörések. 

Kevésbé ismert nevén a kofferdam egy hatékony izoláló eszköz a fogászatban. Elválasztja egymástól a kezelésben részt vevő fogakat és a szájüreg többi részét megakadályozva ezzel, hogy a használt anyagok a szájba kerülhessenek. A gyökérkezelés sikeressége múlhat a nyálmentes, száraz környezeten amit a lepedő biztosít, illetve a modern tömőanyagok minden nedvességre érzékenyek, így  ezzel az eljárással akár évekkel meghosszabbíthatjuk a tömés élettartamát.

Igen, sőt kell is :). A lepedő alatt nyelni, köhögni és beszélni is lehet, ha szükség van rá. +1 előny, hogy nem kell beakasztani a nyálszívót, ami sokaknak okozott kellemetlenséget azzal, hogy felsértette a nyálkahártyát a hosszú kezelések alatt.

A gyökérkezelés az utolsó próbálkozás a fog megmentésére. A fájdalmat okozó már élettelen vagy elhalóban lévő ideget eltávolítjuk, hogy a fog megnyugodjon. A csatornákat folyamatos fertőtlenítés mellett előkészítjük a végleges gyökértöméshez, ami után várjuk, hogy a szervezet legyőzze a gyulladást. Fél éves gyógyulást követően, ha a gyulladás javulást mutat a kontroll röntgenen a gyökérkezelt fogat ellátjuk a megfelelő megerősítéssel: üvegszálas csap/ betét / korona.
 

A gyökérkezelt fog már nem él, vagy elhalóban van. Azonban így is részt vesz a rágásban, még sokáig betöltheti a funkcióját. A sikeres gyökékezelésnek sok befolyásoló tényezője van. Ilyen az előrehaladott foganyag veszteség, a gyulladás mértéke, a csatornák anatómiája. Fontos tudni, hogy ezen tényezők akár váratlanul is befolyásolhatják a gyökérkezelés sikerességét.

Bizonyos esetekben (általában régóta meglévő gyulladásoknál) többszöri fertőtlenítésre van szükség, mire a csatorna “tiszta” lesz. Amennyiben a csatorna vérzik, váladékozik vagy kellemetlen szagú, folytatni kell a gyógyszerezést a tünetek megszűnéséig, különben a gyökértömés ellenére sem biztos, hogy a fog meggyógyul.

A gyökérkezelt fogak a nagyfokú foganyag veszteség miatt statikailag gyengébbek. Egy fogtechnikus által készített fogpótlás a rágóerőket egyenletesen oszlatja szét, így őrizhetjük meg ezeknek a fogaknak a stabilitását, illetve kerülhetjük el a vertikális töréseket, amik a fog elvesztését okozhatják.

Természetesen függ a szuvasodás kiterjedésétől, de általában egy órát szoktunk rá számolni. Elsőre ez kicsit soknak tűnhet, de a jó izolálás és pontos kidolgozás a kulcsa az élethű és hosszú életű töméseknek.

Nálunk a dentálhigiéniai kezelés minimum egy órát vesz igénybe. A fogkövek alapos eltávolítása minden fogról és fogközből aprólékos folyamat, amit még homokfújással és polírozással is kiegészítünk. Nem maradhat el a páciens tájékoztatása sem a kezelés menetéről, illetve a vizsgálat végén  tájékoztatás a személyre szabott helyes fogmosási szokásokról és eszközökről. 

BEJELENTKEZÉS SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓRA ​

Küldd el számunkra az elérhetőségeidet és kolléganőnk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.